Amikor meghalljuk a türkiz szót és lelki szemeink előtt megjelenik ez az intenzív, nagyon üde, nagyon karakteres kék szín máris világossá válik, hogy miért volt a türkiz ásvány az egyik kedvenc ékszer alapanyaga az előző, nagy civilizációk előkelő rétegének. Szinte hihetetlen, hogy ez a vibráló, izgalmas szín az ásvány természetes színe és utólagos színezés nélkül, magától ilyen kék….

türkiz ásvány

 

A perzsáktól az ókori egyiptomiakon át az amerikai kontinens őslakosságáig minden magára adó előkelőség rajongott érte. Amerika északnyugati részén és a Közel-Keleten előforduló ásványt ősidők óta használják a díszítő művészetekben például az ékszerkészítésben is. A vagyont, jómódot szimbolizálta és védő amulettként is használták.

Az ásvány különleges, friss kék színe és a barnás-fekete színű, erezet jellegű mintázat véletlenszerűsége izgalmas felhasználási lehetőségeket rejtett magában. A türkiz szín egy friss, üde, nőies szín amelyhez még további jelentéseket is társítunk mint például kreativitás, egyensúly, nyugalom, türelem, hűség.

A türkiz szín a kéknek egy árnyalata amely azonban nagyon a kék és zöld határán van ezért ritkábban türkiz zöldnek is szokták nevezni. A türkiz egészen közel áll az azúrkékhez is emiatt a tengerek, óceánok vizét is szokták türkiznek hívni.

 

A türkiz szó jelentése a “Turkish stone” (török kő) elnevezésből származik, ugyanis Európába először Törökországból hozták be. A türkiz féldrágakövek legjobb minőségben Irán területén fordulnak elő, legnagyobb mennyiségben pedig az USA és Mexikó területén bányásszák.

 türkiz dobókockák

 

5 elfeledett érdekeség a türkizről.

1.

A türkiz az egyike azon kevés drágaköveknek amelyeknek a neve egyben hivatalos színnév is. Vibráló kéksége annyira egyedi, hogy cseppet sem meglepően ezt a speciális kék árnyalatot a türkiz drágakőről nevezték el. Azonnal felismerhető, egyedi szín amely nagyon sokoldalúan társítható más színekkel és így a belőle készült ékszer is szinte minden stílusú öltözékhez illik.

2.

A türkiz többféle árnyalatba fordul elő a természetben is. A Himalájában a tibeti bányászok által felszínre hozott drágakő inkább a zöldes árnyalat felé hajlik ami nagyon ritka ezért a tibeti türkiz különösen értékes és nagyon keresett. A perzsa és egyiptomi bányákból felszínre kerülő türkiz sokkel kékesebb színű és csiszolás és feldolgozás után a fekete-barnás erezet szerű mintázat alig látható.

3.

A türkiz ásványban megjelenő feketés- barnás erezet réz és alumínium lerakódás az ásványban amely a kőzeten keresztül szivárgó vízből rakódik le. A vízben oldott réz és alumínium aránya határozza meg, hogy az ásvány erezet mennyire lesz barnás vagy elmegy inkább a fekete felé.

4.

A tibeti és nepáli törzsek évezredeken át az “Ég Köve”-ként tisztelték mert úgy tartották, hogy közvetlenül égből származik. Úgy tartották, hogy ez a szemkápráztatóan kékes-zöld ásvány megvédi a viselőjét minden ártó gonosztól ezért előszeretettel adták ajándékba kis gyerekeknek, hogy távol tartsák tőlük a gonoszt bármerre is sodorja őket az élet.

5.

Az értékes és különleges türkiz féldrágakövet is utolérte a hamisító ipar. Türkiz hamisításra leginkább kalcium-boroszilikát-hidroxidot, közismertebb nevén howlit-ot használnak. Ez a fehéres színű, porózus ásvány könnyedén magába szívja a türkiz színű festéket és máris kész a gyenge utánzat. Szerencsére ugyanilyen könnyen tesztelhető is, hogy valódi türkiz vagy csak egy hitvány másolattal van dolgunk. Egy vattapamacsra acetont (körömlakklemosót) csepegtetve simítsuk végig az ásvány felületét. Az utólag festett howlit felületéről a kék szín kioldódik és kékre színezi a vattapamacsot. Az eredeti türkiz féldrágakövet az aceton nem oldja, a vattapamacs nem színeződik el.

türkiz nyaklánc

 

×